បន្ថយអំបិលក្នុងម្ហូបម្ហាសម្រាលអាការឈឺក្បាលបានមួយកម្រិត
Wed, 17 December 2014
ក្រុងញូវយ៉ក: ការស្រាវជ្រាវថ្មីបានឲ្យដឹងថា អ្នកដែលអាចបន្ថយការទទួលទានអំបិលបានបីក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃបាននោះ វាអាចជួយបំបាត់ការឈឺចាប់នូវរោគឈឺក្បាលបានមួយកម្រិត។
កម្រិតជាតិប្រៃ៣ក្រាមនេះ
ស្មើនឹងចំនួនពាក់កណ្តាលស្លាបព្រាកាហ្វេ ឬក៏ស្មើទំហំឈុតអាហារម៉ាកដូណាល់
ឬឈុតដំឡូងចៀន។
ក្រុមអ្នកជំនាញថា ការកាត់បន្ថយជាតិអំបិលក្នុងអាហារពិតជាអាចបន្ថយនូវអាការឈឺក្បាល បានមែន
ព្រោះវាជួយឲ្យសម្ពាធឈាមថយចុះ និងបន្ថយចលនាជីពចរឈាម។
សូម្បីមនុស្សមានសម្ពាធឈាមធម្មតា
ក៏អាចជួយបន្ថយការឈឺក្បាលបានមួយកម្រិតដែរពេលជាតិប្រៃក្នុងឈាមរបស់គេថយចុះនោះ។
ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវបានសិក្សាលើមនុស្សចំនួន៤០០នាក់ ដោយបានកត់សម្គាល់លើរបបអាហារពួកគេ។
គេបានរកឃើញថា ការបន្ថយញ៉ាំអំបិល៩ក្រាមមកត្រឹម៣ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃអាចជួយ កាត់បន្ថយអាការឈឺក្បាលរបស់មនុស្សបានចំនួន៣១ភាគរយ។
លោក ឡូរ៉ែន អេប៉ែល
អ្នកវិទ្យាសាស្រ្តមកពីសាកលវិទ្យាល័យសុខាភិបាល ចន ហប់ឃីន
ដ៏ល្បីរបស់អាមេរិកបានឲ្យដឹងថា៖ «ការកាត់បន្ថយជាតិសូដ្យូម ឬជាតិប្រៃអាចជួយសម្រាលអាការឈឺក្បាលរបស់មនុស្ស»។
លោកសាស្រ្តាចារ្យ ក្រាហាម
ម៉ាកក្រេហ្គ័រ មកពីសាកលវិទ្យាល័យគ្វីនម៉ារី នៃក្រុងឡុងដ៍
និងជាអ្នកឯកទេសរបស់អង្គការ WASH ដែលបានសិក្សាស្រាវជ្រាវលើប្រធានបទទាក់ទិននឹងជាតិប្រៃនេះបានឲ្យ ដឹងថា ការបន្ថយទទួលទានអំបិលមិនត្រឹមតែជួយកាត់បន្ថយអាការឈឺក្បាលប៉ុណ្ណោះ ទេ
ថែមទាំងបន្ថយសម្ពាធឈាម និងជីពចរទៀតផងដែរ៕
ដកស្រង់ចេញពី: ភ្នំពេញប៉ុស្តិ៍
Comments
Post a Comment